muzicafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ABDÜLHAMİT DÖNEMİ

Aşağa gitmek

ABDÜLHAMİT  DÖNEMİ Empty ABDÜLHAMİT DÖNEMİ

Mesaj  Admin Çarş. Ekim 22, 2014 5:03 pm


(Müziğe meraklı bir padişah)

Murat’ın tahttan indirilmesi üzerine 31 Ağustos 1876 tarihinde Padişah olan II. Abdülhamit, batı müziğine büyük ilgi ve sevgi duyuyordu. Çocukluğunda Fransız Alexandre Efendi’den, gençliğinde Guatelli’den müzik dersleri almıştı. Sağlam nota bilgisi yanında iyi derecede piyano çalardı. Piyano ve yaylı sazlardan oluşan oda müziğini dinlemekten haz duyardı. İtalyan opera müziğine ise tutkundu.
Abdülhamit’in kızı Ayşe Sultan şunları söylüyor:
“Babam alafranga musikiyi alaturkaya tercih ederdi. Alaturka güzeldir ama daima gam verir. Alafranga değişiktir, neş’e verir. Piyanoda alaturka dinlemez. Kendine mahsus alaturka sazlarla çalınmalıdır”…
Abdülhamit’te çocuklarının müzikle ilgilenmelerini istedi. Onlara huzurunda piyano çaldırır, dinler, yanlışlarını düzeltir, tempolara dikkat eder, gerektiğinde “böyle çalınmaz, tekrar ediniz” derdi. Kızı Ayşe Sultan ile kardeşi Burhaneddin Efendi devrin iyi piyanistleri olarak tanınmışlardı. Ayşe sultan ayrıca Padişah’ın huzurunda verdiği Arp Konseri ile büyük takdir toplamıştı.
Sultan Abdülhamit devrinde Saray Orkestrası ve Bandosu ayrı ayrı çok başarılıydılar. Türk sanatçıları en mükemmel şefler yönetiminde yetiştirilmişlerdi.
Bu hocaların içinde Macar, Alman, İtalyan, Fransız gibi çeşitli milletlerden sanatçılar vardı. Padişah, bu sanatkarlarla bizzat meşgul olur çalışmalarını izler, konserlerini dinlerdi.
Guatelli, Abdülhamit’in döneminde de Muzıka-i Humayun örgütünün başöğretmeni ve şefi idi. Klarinet sanatçısı Miralay (albay) Mehmet Ali Bey de Guatelli’nin yardımcısı idi. Mehmet Ali Bey, Abdülmecit devrinde,1856’da Muzıka-i Hmayun’a girmiş Guatelli’nin şefliği zamanında yetişmiş, 1875’te Miralay olmuştur. Guatelli daha ziyade orkestra ile uğraşmış, bandoyu onun yardımcısı olarak Mehmet Ali Bey yönetmiştir. Saray bandosunun ilk Türk şefi sayılır. Yaşlanan Guatelli sadece bayram törenlerine şeflik yapıyor, bandoyu Mehmet Ali Bey, orkestrayı ise Aranda Paşa çalıştırıyordu. Mehmet Ali Bey 1895’de, Guatelli Paşa 1899’da öldü. Aranda Paşa da Muzıka-i Humayun’un şefi oldu.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz