muzicafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

türk cazcılar

2 posters

Aşağa gitmek

türk cazcılar Empty türk cazcılar

Mesaj  mimfigen Cuma Nis. 24, 2009 3:01 pm

kerem gorsev
fatih erkoç

mimfigen

Mesaj Sayısı : 1
Kayıt tarihi : 18/04/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

türk cazcılar Empty TÜRKİYEDE CAZ

Mesaj  Admin Salı Mayıs 12, 2009 10:51 pm

Caz sanatının dünyada yaygınlaşması bakımından oldukça erken bir tarih olan 1930'lu yıllarda bu ateşin ülkemizde yakıldığını ve günümüze kadar hiç sönmediğini görüyoruz. İlk caz topluluklarımız, alto saksofoncu İbrahim Özgür'ün kurduğu trio ve trompetçi Giudo Komfilt'in büyük caz orkestrasıdır. 1940'ın ilk yıllarında İstanbul Radyosu, İbrahim Özgür, Fazıl Abrak gibi sanatçıların öncülüğünde canlı caz yayını yapıyor, İstanbul'un gece kulüplerinde caz çalan topluluklar bulunuyordu. Öte yandan Kadıköy Halkevinde Hulki Saner, Mehmet Akter, Necdet Alpün, Fazıl Abrak'ın toplulukları konserler veriyordu. Kadıköy'deki bu caz çevresine sonradan Erdem Buri, İlhan Mimaroğlu ve Erol Pekcan da katılmıştır.
1950'lere gelindiğinde, İsmet Sıral'ın ünlü orkestrasına besteler yazan Arif Mardin ismiyle karşılaşıyoruz. Nejat Cendeli, Süheyl Denizci, Ümit Aksu gibi çalgı sanatçılarının yanı sıra, Sevinç Tevs, Ayten Alpman, Rüçhan Çamay da caz şarkıcısı olarak ün kazanmıştı. Birkaç yıl sonra ünlüler arasında, konservatuvardan yetişen Selçuk Sun ve Melih Gürel'i görüyoruz. Dönemin bir başka yıldızı, trompetçi Muvaffak Falay'dır. Türkiye'nin ilk caz kulübünü, 1950'lerin sonunda İstanbul'da trompetçi ve armonikacı Hasan Kocamaz açmıştır. Daha sonra İsmet Sıral'ın orkestrasına güç verenler arasında kontrbasçı Selçuk Sun, davulcu Vasfi Uçaroğlu, alto saksofoncu Hrant Lusigyan, tromboncu İlker Yetişen, piyanist Ayhan Yünkuş bulunuyordu. Davulcu Erol Pekcan (1933-1994), Türkiye'de caz sanatının sevilmesinde öncü roloynamış, Berklee Müzik Okulu'nda öğrenim yapan besteci ve piyanist Emin Fındıkoğlu ise 1960 sonrası gelişimine soluk katmıştır. Fındıkoğlu'nun yanı sıra, Neşet Ruacan, Onno Tunç, Arto Tunçboyacıyan, Altan İlter, Günnur Perin, Turan Etike, Selim Selçuk, Murat Verdi, Nilüfer Ruacan ve şarkıcı Nükhet Ruacan'ın katkılarına tanık oluyoruz. Caz sanatının gelişmesinde piyanist ve saksofoncu Tuna Ötenel'in payı ayrıca önem taşır.Türkiye'de ilk "Caz Festivali" 1982'de İstanbul'da gerçekleşmiş, festivalin ev sahipliğini Neşet Ruacan ve Önder Focan'ın toplulukları yapmıştır. 1983'te kurulan TRT İstanbul Radyosu Caz Orkestrası gibi önemli bir kuruluşu 1997'ye kadar Süheyl Denizci yönetmiş, bu görevi ondan Neşet Ruacan devralmıştır:
1990'lı yıllarda özellikle genç piyanist Kerem Görsev ve deneyimli gitarcı Önder Focan'ın Türkiye'de caz sanatına hareket getirdiğini görüyoruz. Bu iki sanatçının yanı sıra, Tuna Ötenel, Emin Fındıkoğlu ve piyanist Nilüfer Ruacan'ın CD'leri de yurt dışında ilgiyle karşılanmıştır.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz