muzicafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Marc Aryan

Aşağa gitmek

Marc Aryan Empty Marc Aryan

Mesaj  Admin Perş. Ocak 08, 2009 1:22 am

Marc Aryan

[img]Marc Aryan Aryan10[/img]

1963 yılında başlayan profesyonel müzik hayatında 200 şarkıya imza atan nostaljinin gizli kahramanı Marc Aryan’ın en sevilen 20 şarkısı, uzun zamandır beklenen “Best of” albümde bir arada...

60’lı yıllarda Türkiye’de verdiği konserler ve aile köklerinden gelen Türkiye sempatisi sayesinde türk müzik dinleyicileri ile arasında özel bir bağ oluşan Marc Aryan, Türkiye’de de sevilen pek çok şarkının bestecisi ve yorumcusudur.

Türk müzikseverlerce çok sevilen ve tüm zamanların en önemli Türkçe pop şarkılarından biri olarak kabul edilen ‘’Dünya Dönüyor (atlı karınca)’nın orijinal versiyonu olan ‘Volage Volage’ ın da yer aldığı bu albüm, Türkiye’de CD ortamında yayınlanan ilk Marc Aryan ‘Best of’ albümü olma özelliği taşıyor.

Bu değerli koleksiyonda yer alan şarkılardan bazıları şöyle: “Un Petıt Slow”, “Giorgina, “No.1 au hit parade”, “La Lettre”, “Agnes, “C’est Bien Dommage”, “Les Temps du Bolero”, “Katy”, “Le Telephone”…





Doğum adı: Henry Markarian
Doğum: 14 Kasım 1926 Valence, Fransa (Nüfusta 1935 yazılmıştır)
Ölüm: 30 Kasım 1985
Tarz(lar): Pop, chanson, dans-pop.
Meslek(ler): Şarkıcı, Söz yazarı, Prodüktör, Aranjör
Çalgı(lar): Vokal
Etkin yıllar: 1960lı ve 1970'li yıllar
Etiket(ler):Markal, Malatya, Katy

Marc Aryan (d. 14 Kasım 1926 - ö. 30 Kasım 1985) Ermeni asıllı Fransa doğumlu Belçika'lı şarkıcı. Asıl adı Henry Markarian olan şarkıcı 1960'lı yıllarda birçok kez Türkiye'ye gelerek konserler vermiş ve Türkçe plaklar doldurmuştu. Çok sevdiği Türkiye'ye adadığı "İstanbul" adlı Fransızca bir şarkı bestelemişti.


[img]Marc Aryan _1193910[/img]


Biyografisi

Marc Aryan 14 Kasım 1926 tarihinde Fransa’nın güneydoğusunda Drôme bölgesinde Valence kentinde dünyaya geldi. Ermeni kökenli olan ailesi Lübnan'dan göçmen olarak gelmişti. Nüfusta kayıtlı olan adı Henry Markarian'dı ve nüfusa tam 9 yıl geç yazdırılmıştı, kayıtlara göre doğum tarihi 1935 olarak gözükmektedir. 7kardeşin 3.cüsüydü. Ailesi varlıklı değildi. İçine kapanık ve duygulu bir çocuk olan Henry orta öğrenimi sırasında müzik ve edebiyata ilgi duymaya başladı, yabancı dillere karşı bir yatkınlığı vardı. İlk şiir ve şarkı sözü yazma denemelerine bu yaşlarında başlamıştı. Bu aşırı müzik tutkusu yüzünden derslerini ihmal ediyordu ve birkaç kez okuldan uzaklaştırıldı.

1953'te önce babasının yanında çalışmaya başlayan Henry daha sonra müzikle ciddi olarak ilgilenmek üzere Paris'e gitti ama yıllarca sürecek bir hastalığın pençesine düştü.Çelimsiz ufak tefek bir genç olan Henry'den doktorlar ümidini kesmişti, ancak o yılmadı şehirden uzak sakin bir yaşam sürdürerek kendini toparladı. Birkaç yıl büyük bir azimle çalışarak kendi kendine nota okumayı ve piyano çalmayı öğrendi. Ailesinin de yardımlarıyla bir plakçı dükkanı açtı. Artık müzikten para kazanmaya başlamıştır ve her saat müzikle iç içe yaşamaya başlamıştır ama içindeki müzik tutkusu daha da alevlenmiştir. 1957'de dükkanını satarak Paris'e kendi bestelerini yayınlamaya gitti, ama yapımcılarca hep geri çevrildi. Şarkı sözlerini satamayınca kendi şarkı söylemeyi denedi. “Henry Markarian” adını kullanarak yaptığı plak tam bir başarısızlığa uğradı. Bu da onu yıldırmadı, “Markal” ismi ile kendi plak ve dağıtım şirketini kurdu, daha sonra bu şirkete ailesinin Lübnan’dan sonra Türkiye’ye gelip yaşadığı yer olan “Malatya” adını verdi. 1963 yılında birkaç müzisyen bir araya gelerek kendi plak şirketi için birkaç şarkı kaydettiler, “Marc Aryan with the Europe boys and the Aryanes” adlı bu mini albüm iyi satınca Brüksel'in en büyük plak firmasından teklif aldı ve önemli bir dağıtım anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmadan sonra Fransa'yı terkederek Belçika’da Waterloo’ya yerleşti. Artık “Henry Markarian” adını da terketmiş, kendi soyadından türettiği "Marc Aryan" ismini kullanıyordu. 1963 yılının sonlarında gelindiğinde her plağı çıkar çıkmaz liste başı oluyordu. “Giorgina” plağını çıkardığında artık çok ünlü bir şarkıcıdır. İlk konserini 22 Ağustos 1965‘te Belçika’da Jumet-Hamendes’de verir. Sadece şakı sözü yazıp seslendirmekle kalmıyordu, teknik stüdyo çalışmalarına da bizzat katılıyordu. Sadece birkaç şarkısı olmasına rağmen plakları onlarca ülkede satılıyor ve liste başı oluyordu.


Marc Aryan'ın 1966'da Türkiye'deki konserleri ile ilgili "Le Soir illustré" nin 3 Şubat 1966 tarihli kupürü.Dil öğrenmeye olan merak ve yatkınlığı sonucunda 9 dil konuşabiliyordu. 1966 ve 1969 yıllarında konserler vermek için geldiği Türkiye’de Türkçe öğrendi, Türk besteci, söz yazarı Fecri Ebcioğlu'nun kendi Fransızca bestelerine yazdığı Türkçe sözlerle birçok Türkçe plak doldurdu. Türkiye'deki konserlerinde bu Türkçe sözlü pop şarkılarına (aranjman) da yer verdi. Aksanlı bir Türkçe ile seslendirdiği bu şarkılar insanlara çok sempatik geldi ve plaklar sürekli liste başı oldular. Aynı yıllarda birçok Avrupalı şarkıcı tıpkı onun yaptığı gibi Türkiye'de Türkçe şarkılar söylemiş ve plak yapmışlardı, bunların arasında Adamo, Johnny Hallyday, Mina, Sacha Distel, Patricia Carli ve Peppino di Capri ilk akla gelenlerdir. Kırık ve aksanlı Türkçe bir dönem dinleyicilere o denli sempatik gelmişti ki Ajda Pekkan gibi bazı Türk şarkıcılar da yaptıkları aranjmanları tıpkı Avrupalı meslektaşları gibi aksanlı bir Türkçe ile söylediler.

Marc Aryan 1969 yılı sonunda kendi kayıt stüdyosunu kurdu ve bu stüdyoya ilk uluslararası hitinin adı olan "Katy" ismini verdi. O zaman için çok ileri kayıt teknikleri kullanan bu stüdyoda 1973’ten itibaren Julio Iglesias, Salvatore Adamo, Michel Fugain, Diana Ross, James Brown, Danyel Gerard, gitarist La Goya, Anthony Quinn ve Patrick Hernandez gibi ünlüler albüm kayıtlarını gerçekleştirdiler.

30 Kasım 1985’te bir kalp krizi sonucunda aniden hayata veda eden Marc Aryan arkasında 200'e yakın beste bırakmıştır. Konserler için Türkiye'ye geldiğinde "İstanbul" adlı Fransızca bir şarkı bestelemişti ve bu şarkıyı çok sevdiği Türkiye'ye adamıştı.


Diskografisi
Not:Alfabetik sırayla sunulmuştur.

Adieu joli Luxembourg
Adieu mon bel amour
Allo c'est moi
Amène ta semaine
Angelina
Arrête, arrête ton cinéma
Au fond de tes yeux
Ballade
Bête à manger du foin
Bien sûr, bien sûr
Bonjour Mon Village, Bonjour Mon Pays
C'est bien dommage
C'est impossible
C'est la vie
C'est le temps
Car tu l'aimes
Difficile à vivre
Gino
Giorgina
Grosses lunettes sur un petit bout de nez
Il y a des jours
Istanbul (1966)
J'aime (les petites femmes)
J'aimerais sortir un soir avec vous
J'aimerais viellir avec toi
Jamais je ne dirai
Je Ne Puis Donner D'Avantage
Je t'invite
Katy
L'amour est une prison
La chanson du viel aveugle
La lettre
La roue de secours
La seule chose que tu n'as pas ratée
La sirène
Le clocher
Le coeur au chomage
Le livre de ma vie
Le nombril du monde
Le téléphone
Les melons
Les violons d'Albi
Ma loulou
Ma petite chanson
Ma vie recommence avec toi
Ma vie sans toi
Marie Laurence
Mes blanches montagnes
Mon petit navire
Mon village
Numéro 1 au hit-parade
Nous
Parce que je t'aime
Pas comme les autres
Qu'un Peu D'amour
Quand je te prends dans mes bras
Que c'est bête la vie
Sans amour, on n'est rien du tout
Sans toi
Si
Si demain
Si j'avais su
Si j'étais le fils d'un roi
Si J'etais Sur
Si un jour
Toi je te garde
Toi Ma Bohème
Tous ces voiliers
Toute ma vie (Tu es toute ma vie)
Tu As Beau Me Dire
Tu Dis Chéri à Tout Le Monde
Tu es no. 1 au hit-parade de mon cœur
Tu es une petite fille
Tu ne sais pas
Un amour
Un jour
Un paradis
Un petit mari
Un petit slow
Un Peu Naif
Volage Volage



Seslendirdiği Türkçe Aranjmanlar

Marc Aryan Türkiye'de verdiği konserlerde kendi bestelerini Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı Türkçe sözlerle seslendirmişti. Ayrıca bu aranjman'ların plakları sürekli çok satanlar listesine giriyordu. Bu aranjmanlardan bazıları:

Dünya dönüyor (Atlı Karınca) (Volage Volage)'ın aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Moda Yolu (Ma Loulou'un aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Doğum Günün Kutlu Olsun (Feliz Cumpleanos'un aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Mersi (Volage Volage)'ın aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Ayşe, Fatma, Semra (Eski Aşıklar) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Kalbin Yok Mu? Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Yalancısın (Si J'etais Sur'ün aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Nasıl Evlenirsin Bu Lisanla (Giorgina'nın aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Kimdir bu sevgili (Un Petit Slow'un aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
Dinle Yavrucuğum (Tu es une Petite Fille'in aranjmanı) Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu

Türkçe Aranjman Söyleyen Avrupalı Şarkıcılar

1960'lı yıllarda Marc Aryan'dan başka birçok Avrupalı şarkıcı daha Türkiye'e Türkçe sözlerle kendi bestelerini seslendirmiş ve plak yapmışlardı. Bunlardan bazıları:

Salvatore Adamo
Anne-Marie David
Elsa Quarta
Frida Boccara - Fransız
Guy Marchand
Johnny Hallyday
Juanito
Lili İvanova
Los Carinos
Los Alcarson - Juanito'yla birlikte Türkiye'ye gelen grup
Luigi
Luis Recatero - İspanyol
Marc Aryan
Maya Casablanca
Mario Zelinotti
Miguel Amador
Mersedes
Mina
Nino de Murcia
Patricia Carli
Peppino di Capri
Sacha Distel
Theo Sarapo
Tova Porat İsrail'li şarkıcı.
Veronika Bulgar asıllı Fransız şarkıcı


Bazı kaynaklar İzmir'li Musevi şarkıcı Dario Moreno'yu da hatalı bir şekilde bu listeye alırlar, oysa Dario Moreno Türkiye'de doğmuştur ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.
****

MARC ARYAN
Romantic singer with a large following in the sixties.

Songs
"Katy"
41 sec. - 81 Kb.
song : Marc Aryan
Year : 1964

"Tu es n°1 au
Hitparade de mon coeur"
42 sec. - 83 Kb.
song : Marc Aryan
Year : 1967

"Istanbul"
30 sec. - 60 Kb.
song : Marc Aryan
Year : 1967

"La Lettre"
37 sec. - 74 Kb.
song : Marc Aryan
Year : 1973




Marc Aryan was born as Henri Marcarian in Valence, France, as the son of Armenian parents on november 14, 1935. The young man had a tendency toward literature and languages (he would speak 9), poetry and eventually also to chanson. At the age of 20 he decided he'd become a composer and thus started learning single-handedly piano, solfège, harmony and counterpoint in just 3 years.


In 1959 he recorded in Paris his first song "Ballade", with himself as a singer and released at his own expense. He travels to Belgium, because one of his sisters ran a nightclub in "Knokke-le-Zoute" on the Flemish coast, and he could try-out his song on the dancers in her club. It succeeds. Because the Belgian audience reserved him a very warm welcome and a record firm in Brussels offers him a record contract, Marc Aryan decides to settle himself permanently in Belgium.

The popularity of this "champion of the slow chanson, the langourous slow and lyrics about love" went increasing with each new single (Si jétais le fils d'un roi, Giorgina, Bête à manger du foin), and reached a peak in 1964-65 with his biggest hit "Katy". This song became one of the 10 best-selling songs in Belgium for the whole of 1965 and reached n°1 in both Wallonia and Flanders at the same moment. It also had an international career, making the charts from Turkey to Latin-America, and from Lebanon to Canada.

His biggest success-period lasted about 4-5 years from then, with songs such as "Volage, volage" (20 weaks in the best-selling 10 songs), "Tu es le n° 1 au hit-parade de mon coeur" (at the end of 1967, and with "La Lettre" probably the best chansons of his oeuvre) and "Un Petit Slow" (number 1 only 10 days after it was released).

The singer was also very busy on the live-front, where he could bring his concerts up to three times a day. In 1968 he went on a tour of the East, a triumph with gigs in the U.S.S.R. in stadions with crowds of over 60,000, and storming welcoms in Turkey (to what he dedicated his song "Istanbul") and Armenia (here also, he stole the local hearts with a song dedicated to them, "Yerevan").

With the money of this successful series, Marc Aryan invested in a rcording studio, which he baptized "Katy" in Ohain. He always had been a self-made man, who was writing his own music and lyrics, penned down the arrangements himself, directed the orchestra, did the mix himself in the technical room, and then also was his own manager of the label which released his records (Markal). Slowly but surely, he managed to build this studio into one with an international reputation. From 1973 onwards, artists such as Adamo, Frédéric François, Will Tura, Michel Fugain, Danyel Gérard, Patrick Hernandez (it was here that the disco hit "Born to be alive" was recorded, with in the backings the very first vocal effort of Madonna), Francis Goya, Toots Thielemans and Anthony Quinn (he recorded his success "I Love You" here, and got from Aryan a number of songs, such as "My Forgotten Years"). The culmination in the existence of the studio is without a doubt the period in which Marvin Gaye recorded his "Midnight Love" here in 1981 (an album that would go on to win 2 Grammy-awards in the USA).

Marc Aryan, the singer and composer, remained active as such beside the busy times in his studio, but only "La Lettre" of 1973 managed to gather a bit of a following, aided by the local radio's. He did, however, continued to tour in the gala-circuit around the world.

Marc Aryan died on November 30, 1985 from a heart attac, and lies buried in Ohain. All in all, he left us about 200 song songs, the best of which were compiled onto CD in 1994 (A double CD that sold remarkably well in that year, making it to the to 10 album charts).

In 1997 there was even a "hommage à Marc Aryan" in the halles de Schaerbeek, in which his chansons were interpreted by modern day chansonniers such as Marka, Perry Rose, Dominique A, Jean-Luc of Sttellla, Be Plouvier, Zop Hophop and actor Benoit Poelvoorde ...


Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Marc Aryan Empty An İstanbul song from Marc Aryan

Mesaj  Admin Perş. Ocak 08, 2009 1:42 am

İstanbul, düşünürüm sık sık camilerini
ve gökyüzüne uzanan minarelerini..
İstanbul, düşlerim, sık sık Boğaz'ın mavi sularını
Orada, bir yüz, sevilen bir yüz yansır.
İstanbul, İstanbul, bıraktım kollarına
Temiz kalpli bir kız İstanbul İstanbul
Sevdiğim bir çocuk,
Şiir kadar güzel,
İri siyah gözlü
Akşam karanlığına benzer.
İstanbul, neden hayat sevenleri ayırır?
İstanbul, sevenler arasında
Neden dağlar, okyanuslar vardır?
İstanbul, İstanbul susadım
Onun öpüşlerine,
İpek cildine.
Açım onun bakışlarına.
İsterim onu yeniden görmek,
Kalbime bir parça mutluluk saçar diye.

Biliyorum, bir gün,
Üstümde kristal Göğün,
Eli elimde, içim aşkla dolu,
O'na diyeceğim ki:
"Aşkım, iyi akşamlar".
Her akşam çıkacağız.
Yine şarkılar ve danslar olacak
Olacak yine bin sevinç
Ve bütün dostlar,
Boğazın güzel restoranlarına
Gideceğiz rakı içmeye.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz