muzicafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZEKİ BEY (ÜNGÖR) DÖNEMİ

Aşağa gitmek

ZEKİ BEY (ÜNGÖR) DÖNEMİ Empty ZEKİ BEY (ÜNGÖR) DÖNEMİ

Mesaj  Admin Çarş. Ekim 22, 2014 5:08 pm

DAHA BAĞIMSIZ BİR ORKESTRA

Avrupa turnesi öncesi yaşanan bir problem Saffet Bey’in yerine Zeki (Üngör) Bey’in orkestranın başına geçmesini sağlar. Bu gelişme aynı zamanda tüm murumun işleyişinde de önemli bir değişikliği beraberinde getirir. Saffet bey henüz gelişme devresinde buluna orkestranın böyle bir turnede başarı gösteremeyeceğini söyleyerek hiç olmazsa Beyoğlu’ndaki yabancı müzisyenlerle yaylı sazlar takviye edildiği takdirde, takımın turneye çıkmasının belki mümkün ve doğru olabileceği noktasında ısrar etmekteydi. Zeki Bey ile bazı arkadaşları ise Saffet Bey’e katılmıyordu. Sonunda zaten emekli olarak görev yapan Saffet Bey (Atabinen) şeflikten ayrıldı. Zati Bey Muzıkaya, Zeki Bey’de orkestraya şef olarak, o zamana kadar tek bir şefin idaresi altında olan bu iki kurumun idari bakımdan birbirinden ayrılmasını sağladılar. Bu tarihe kadar sarayda Muzıka ve orkestra şefliği beraber yürütülüyordu. Türkiye’de bağımsız bir orkestra şefliği Zeki Bey’le (Üngör) başlar. Zeki bey, Muzıka-i Humayun’un yetiştirdiği değerli bir müzisyen, ilk değerli violonisttir. 1880 yılında istanbul’da doğdu. Babası Hüseyin ve büyükbabası Hilmi Bey’ler gibi müzik sevgisini ailesinden aldı. Küçük Osman Zeki, Beşiktaş Askeri Rüştiyesinde okuduktan sonra 11 yaşında saray muzıkasına yazdırıldı. (Büyükbabası Santuri Hilmi Bey’de saray müzisyenleri arasındaydı) Saray muzıkasında Hüseyin Bey’den, İtalyan Pepini Gaito’dan ve Vondra Bey’den keman dersleri alan Osman Zeki, bunun yanısıra sarayda korist olarak bazı operalarda da rol almıştı. Daha sonra Paris Konservatuarı’nda Henri Marteau ile keman çalışan Zeki Bey, okuldan ödül alarak mezun olmuştur. Dönüşünde Saray Orkestrası’nda yıllarca Konsertmaisterlik, yurt içinde ve dışında pek çok solo ve oda müziği vermiştir. 1916 yılında başlayan orkestra şefliği yanı sıra cesur girişimciliği, teşkilatçılığı, hizmetleri ile anılan Zeki Üngör, İstiklal Marşı’mızında bestecisi olmuştur. Zeki Bey’in şef olduğu 1916 yılında, orkestrada 60 kadar müzisyen vardı.
Konsertmaister Basri Bey’di. Orkestra müzisyenlerinin nefesli sazlarda çalanları aynı zamanda bandoya da katılırlardı. Ayrıca bir de yaylı sazlar orkestrası vardı. Violonist Zeki Bey, orkestrayı turneye hazırladı ve büyük sempati ile konserlerini tamamlamasını sağladı. Sadece mehter müziğine sahip olduğumuzu düşünen batı; karşısına üniformalı ve fesli olarak çıkıp Beethoven çalan orkestrayı tatlı bir şaşkınlıkla izliyordu. İçten, coşku ile alkışlıyordu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tarihindeki bu ilk turnede, (1919) konserler, yabancı şehirlerin en büyük tiyatro ve konser salonlarında verilmiştir. Orkestra üyelerine kraliyet ailelerinin en büyük nişanları verilmiştir. Sağlanan başarıdaki en büyük etken, Zeki Bey ile arkadaşlarının gayretleri olmuştur.
Konsertmaister Basri Bey, kendi isteği ile emekli olduktan sonra bu göreve gelen Halil (Onayman) Bey’dir. Halil Onayman, Muzıka-i Humayun orkestrasında başlayan konsertmaisterlik görevini Riyaseticumhur Filarmoni Orkestasından 1953 yılında emekli oluncaya kadar yürütmüştür. Halil (Onayman) Bey’in “sanat-edebiyat-sosyete” (yıl 1957/ sayı 65) dergisinde çıkan yazısına dayanarak 1918 yılındaki orkestranın sanatçı kadrosunun önemli bir kısmını öğreniyoruz.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz