muzicafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HALİT RECEP ARMAN

Aşağa gitmek

HALİT RECEP ARMAN Empty HALİT RECEP ARMAN

Mesaj  Admin Salı Şub. 22, 2011 1:54 pm


HALİT RECEP ARMAN Resim_10
HALİT RECEP ARMAN Halat_10

Hürriyet Gösteri Dergisi'nin Yaz 2008 sayısında yayınlanmıştır.
ERSİN ANTEP
Etem Ruhi Üngör; ölümünden sonra Musiki Mecmuası'nda haykırmaktaydı: "Ey Genelkurmay! Amiral Yapın Bu Değerli Müzik Adamımızı!" Türkiye'de müzik alanında pek adı bilinmeyen bir sanatçıdır. Arman; 6 Ekim 1981'de Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde gözlerini yumdu. Mezarı; Anadoluhisarı Aile Kabristanı'ndadır. Ama eserleri ile yaşamaya devam ediyor.



Armoni orkestraları bugün Türk marşı çalabiliyorsa; onun sayesindedir. Zira kullanılan geniş repertuarı tek başına O; bestelemiştir.



Halit Recep Arman; birçok öğrenci yetiştiren bir öğretmen, önemli bir bestecidir. Bilinmeyenleri arasında, Türk ezgilerinden yola çıkarak yazdığı dermeceler serisi ve Cumhuriyet öncesi revaçta olan uvertür, fantezi, vals gibi türlerde verdiği pek kıymetli eserleri bulunmaktadır. Flütçü ve armoni orkestrası şefidir. İstanbul Radyosu'nda birçok armoni orkestrası kaydının yönetkenidir.



Arman'ı özel kılan bir diğer yanı ise; Afganistan'a 1930'lu yıllarda iki kez Ordu Müzik Müşaviri olarak gitmiş olması ve Afganistan'da uzun yıllar kullanılan İstiklal Marşı'nı bestelemiş olmasıdır.



Çalışkan ve bilinçli tavrıyla pek çok eser meydana getirmiştir. Tarihte Bahriye Muzikaları kitabı ve birçok marş, orkestra eseri bulunan Arman; bir bakıma öğretmeni Veli Kanık gibi çok çalışkan bir müzik adamı olmasına rağmen, yine öğretmeni gibi pek ön plana çıkmak istememiş, askeri müzik alanında çok büyük katkılar sağlamasına karşın hep arka planda kalmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine alınarak Konya’da 5. Fırka Muzikası Şefliği görevinde de bulunan bu büyük usta; Afganistan Muzika Okulu’nu ve Numune Muzikası’nı da kurarak ilerletmiştir. Emekliliğinde de boş durmayan Arman; Bahriye Muzikaları’nda ve Bahriye Muzika Mektebi’nde öğretmenlik yapmıştır. Trakya, Mesudiye, Dumlupınar, Gölcük, İzmir Ufukları gibi ünlü marşların, Türk Halk Müziği Dermeceler isimli orkestral eserinin yanında şan-piyano eserleri, uvertürleri, zaman zaman seslendirilen başka birçok yapıtı bulunmaktadır. Günümüzde her askeri ve hatta sivil armoni orkestrasının repertuarının neredeyse yarısını Halid Recep Arman’ın eserleri oluşturmaktadır. Bahriye ve Türk askeri muzika geleneğinin içinde en önemli yeri tutan Arman için maalesef hiçbir vefa gösterilememiştir.



Kendisi uzun bir süre de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da çalışmış ve pek çok askeri muzikanın yapılanmasında emek sarf etmiş olsa, asker müzisyenlerin hepsinin mutlaka eserini seslendirdiği, eser analiziyle besteciliği öğrendiği ve sorulduğunda ilk aklına gelen kişi olsa da; yeterince hatırlanmamış, takdir edilmemiştir.



Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2401
Kayıt tarihi : 01/04/08

https://muzicfe.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz